Чудите ли се дали да запишете децата на лагер, уроци

...
 Чудите ли се дали да запишете децата на лагер, уроци
Коментари Харесай

Децата трябва да се научат да скучаят

 Чудите ли се дали да запишете децата на лагер, уроци по шах, я, курс по готварство, или тенис? Или пък на всички? Има толкоз огромно многообразие от занимания и летни лагери, с които да запълните ваканцията на детето, както и да ви оказват помощ с грижата през лятото, когато детските градини и учебните заведения са затворени. Психолозите и специалистите по детско развиване обаче поучават, че да претоварвате лятната стратегия на децата не е наложително добра концепция – това им пречи да открият сами нещата, които са им забавни.

  “Нашата роля като родители е да подготвим детето да заемe своето място в обществото. Да си възрастен значи да запълваш времето си с неща, които те вършат благополучен ”, споделя Лин Фрай, детски психолог, практикуващ в Лондон. Ако родителите избират ползите на детето, то в никакъв случай няма да се научи да прави това единствено ”, добавя тя.

Трябва ли децата да учат през лятната почивка?

 Д-р Тереса Белтън също обръща внимание на това какъв брой е значима скуката и на нейната връзка с въображението. Въпреки че качествата ни да скучаем са извънредно намалели с помощта на цифровия свят, в който живеем, изгодите от “правенето на нищо ” се дискутират от епохи.

 През 1993 година Адам Филипс разгласява есе за скуката, в което твърди, че “придобиването на способността да скучае, е значима част от развитето на едно дете ”. Скуката е опция да размишляваш върху живота, вместо просто да препускаш през него, споделя още той.  “Едно от най-потискащите упования на родителите към детето е то да бъде непрекъснато заинтригувано от нещо, вместо да отдели време с цел да откри нещото, което му е най-интересно ”.

 Фрай поучава родителите да отделят време при започване на лятната почивка и дружно с децата, най-малко тези на възраст над 4 години, да създадат лист на нещата, които те желаят и могат да вършат през лятото. Това може да са напълно простички неща – игра на карти, четене на книга, каране на колело. Може да са и по-сложни и сложни неща, които си слагат за цел – да приготвят публична вечеря, да практикуват фотографските си умения, да измислят пиеса. И в случай че в някакъв миг от лятната почивка детето се оплаче, че му е скучно, родителите могат да извадят този лист. “Така отговорността и решението какво да прави, се трансферира върху самото дете. ”

Да работи ли детето през лятото?

 Разбира се, има доста огромна възможност, че детето ще се тръшка и ще се връща още веднъж и още веднъж, мрънкащо, че му е скучно, само че това не е загуба на време.  “Скуката не е проблем, ” споделя Фрай. “Децата би трябвало да се научат по какъв начин да скучаят, с цел да се стимулират да правят повече и разнообразни неща. Скуката е метод детето да се научи да разчита на себе си. ” Същата доктрина е предпазена през 1930 година от философа Бертранд Ръсел: „ Детето се развива най-добре, когато в ранна възраст е оставено необезпокоявано в една и съща почва. Многото пътувания, усещания и завършения не са потребни за младите, тъй като не им дават опция да се научат да понасят креативна еднообразност като възрастни. ”

Още не е късно да извършите този лист с децата си.

Инфо: www.jenatadnes.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР